top of page

L’editorial La Calaixera publica una nova novel·la juvenil sobre el passat medieval de Tàrrega: “El

"El misteri de la Creu Trobada" explica el recorregut de les antigues muralles i la història de l’església de Sant Antoni o el Palau dels Marquesos de la Floresta amb textos de la periodista Gemma Peris i les il·lustracions de Maria Alba Minguell. En aquesta ocasió els protagonistes, l'Alba, el Quim, l'Eloi i la seva gossa Eixida, hauran de recuperar una valuosa Creu que "el tres dits" els ha robat. Es tracta del Sant Crist Trobat, una imatge d’orfebreria del segle XII del taller de Llemotges. Els lectors faran d'un recorregut per la Tàrrega de finals del segle XIV, des de l’església de Sant Antoni fins al Palau dels Marquesos de la Floresta, passant per les antigues muralles de la vila i els seus respectius portals. En el llibre també descobriran algunes curiositats com ara que en aquella època ja es feien cócs, o d’on prové la pedregada amb pilotes de plàstic que es fa a la Nit del Tararot. L’objectiu de la novel·la és explicar la història de Tàrrega de forma amena mitjançant un llenguatge proper al jovent, accentuant el caràcter pedagògic del text, que té apartats que amplien la informació històrica de la novel·la. Les il·lustracions, a més, s’inspiren en el món del còmic. “El misteri de la Creu Trobada” és una obra estretament lligada a la capital de l’Urgell. És el segon volum de la col·lecció TARGA de l’editorial La Calaixera, impulsada a la localitat. A més, les dues autores, Gemma Peris i Maria Alba Minguell, són d’origen targarí. La publicació compta amb el suport de l’Ajuntament de Tàrrega i l’Institut d’Estudis Ilerdencs. A més la novel·la ha estat revisada pels tècnics del Museu Comarcal de l’Urgell. “El misteri de la Creu Trobada” ja es pot comprar a les llibreries i a La Botiga del Museu. Col·laboració amb les escoles En aquesta ocasió l’editorial també s’ha posat en contacte amb les escoles de la ciutat, i en dues d’elles (Maria Mercè Marçal i Jacint Verdaguer) la novel·la s’ha inclòs com a lectura obligatòria dins el programa lectiu adreçat als alumnes de sisè. Recordem que el primer volum, “Una aventura al call de Tàrrega” també és de lectura obligatòria en els cinc centres educatius de la ciutat i en algunes escoles de la comarca de l’Urgell. A més en aquest cas els alumnes poden fer una ruta didàctica al Museu Comarcal de l’Urgell i al call per ampliar els seus coneixements. L’itinerari s’ha concebut com una gimcana en què es descobreix de forma amena com era la vida al barri jueu de Tàrrega al segle XIV. Els joves retrocedeixen en el temps i han de cercar les pistes que els conduiran de nou al present. L’argument del llibre Tres nens i una gossa viatgen a la Tàrrega de finals del segle XIV. Allí hauran de recuperar una valuosa Creu que "el tres dits" els ha robat. Es tracta justament del Sant Crist Trobat, una peça d’orfebreria amb una llarga tradició entre els targarins. Els lectors de la novel·la també descobriran com era la vila, des de l'església de Sant Antoni fins al Palau dels Marquesos de la Floresta, tot fent un recorregut per les antigues muralles que l’envoltaven i els seus corresponents portals. També aprendran algunes curiositats com ara que en aquella època el

s forners ja coïen cócs, o d'on prové la pedregada amb pilotes de plàstic que es fa a la Nit del Tararot. Les autores Gemma Peris és llicenciada en Periodisme i des de l’any 2008 és directora de Ràdio Tàrrega. Abans havia exercit de periodista a Catalunya Ràdio i a Televisió Espanyola. Maria Alba Minguell és dissenyadora gràfica amb una llarga trajectòria. Ha treballat en el disseny de nombrosos llibres, publicacions i exposicions culturals.


Featured Posts
Recent Posts
Search By Tags
No hay tags aún.
Follow Us
  • Facebook Classic
  • Twitter Classic
  • Google Classic
bottom of page