top of page

EL PASSAT DE LA FÀBRICA CAL TREPAT DE TÀRREGA, EIX DE LA NOVEL·LA HISTÒRICA ‘UNA VIDA DE FERRO FOS’


El Museu de la Mecanització Agrària Cal Trepat de Tàrrega ha acollit aquesta tarda la presentació de la nova novel·la que ha escrit la periodista targarina Gemma Peris Duran, que duu per títol Una vida de ferro fos. Publicat per l’Editorial La Calaixera amb el suport de l’Ajuntament de Tàrrega, el llibre explica de forma amena com funcionava l’antiga fàbrica J. Trepat a través dels ulls de l’Elisenda, una jove historiadora que s’encarrega d’inventariar totes les màquines i eines que intervenien en el procés de fabricació de maquinària agrícola a la factoria. Una vida de ferro fos esdevé així una novel·la històrica inspirada en les entrevistes que es van realitzar als antics treballadors de la fàbrica per recollir tota la informació necessària durant el procés de museïtzació del complex fabril. En aquest sentit, destaca especialment la figura del Ton, el veritable protagonista d’aquesta història.

Durant l’acte de presentació, que ha tingut lloc a la nau 5 del Museu Trepat (un dels espais on està ambientat el llibre), Gemma Peris Duran ha explicat que la seva nova obra detalla aspectes sobre el funcionament de la fàbrica i com la seva activitat va influir en la societat targarina del segle XX. “El llibre esdevé un viatge en el temps plasmat en un text entenedor i molt atractiu per als lectors”, ha apuntat l’autora. Peris també ha recordat que el seu avi va treballar a Cal Trepat. “El llibre també és un homenatge a els homes i les dones que van viure la guerra i no ho van tenir gens fàcil”, ha afegit.

Per la seva part, el director del Museu Trepat, Jaume Espinagosa, ha posat en valor aquesta primera novel·la històrica basada en la fàbrica targarina “ja que divulga amb pedagogia i creativitat el passat industrial del territori arribant a tots els públics més enllà dels investigadors i erudits”. L’alcaldessa de Tàrrega, Alba Pijuan Vallverdú, també ha participat a l’acte tot destacant la trajectòria professional de Gemma Peris Duran i el fet que “una periodista local tregui a la llum fets i curiositats de la història targarina”.

Sobre l’autora

Nascuda a Tàrrega l’any 1977, Gemma Peris i Duran és llicenciada en Periodisme per la UAB i Màster en Guions de Cinema i Televisió per la UAB. Ha treballat tres anys a Catalunya Ràdio, nou a Televisió Espanyola - Catalunya i des del 2008 és directora de Ràdio Tàrrega. També és cofundadora de la revista digital www.loest.cat. Ha escrit el conte infantil Rosina i M. Teresa Pera Güell, llibreteres (editat per l’Ajuntament de Tàrrega en el marc de la col·lecció On són les dones targarines) i dues novel·les històriques infantils amb l'Editorial La Calaixera: Una aventura al call de Tàrrega i El misteri de la creu trobada.

Comments


Featured Posts
Recent Posts
Search By Tags
No hay tags aún.
Follow Us
  • Facebook Classic
  • Twitter Classic
  • Google Classic
bottom of page